Beauty·skincare

Retinol in huidverzorging: wat is het precies en wat zijn de voordelen?

In de wereld van skincare zie je het ingrediënt ‘retinol’ steeds vaker voorbij komen. Vroeger werd het al veel gebruikt, maar inmiddels is het terug van weggeweest. Maar was is retinol nou eigenlijk? En wat doet het precies voor je huid?


Wat is retinol?
Retinol is eigenlijk een moeilijk naam voor vitamine A, om precies te zijn vitamine A1. Het is te verkrijgen in verschillende vormen, waarvan pure retinol uiteraard het effectiefst is. Het is zowel in gangbare huidverzorgingsproducten als op doktersrecept te krijgen. De sterkste vorm van retinol is retinoïnezuur, vaak wordt in de standaard huidverzorging retinol of mildere retinoïden zoals bijvoorbeeld Retinyl Acetaat gebruikt aangezien dit minder kans geeft op huidirritaties.

Wat doet retinol met de huid?
Retinol wordt vooral vaak gebruikt bij pigmentvlekken, acne en om huidveroudering tegen te gaan. Het haalt dode huidcellen weg door de huid te exfoliëren, hierdoor wordt de huid egaler en zorgt het ervoor dat de poriën niet verstopt raken. Ook stimuleert retinol de aanmaak van collageen, wat rimpels doet voorkomen. De productie van melatonine, oftewel huidpigment, wordt door retinol in balans gebracht. Dit werkt goed tegen pigmentvlekken, met een egalere huid als resultaat.


De voordelen van retinol op een rijtje:
1. Voorkomt rimpels en andere tekenen van huidveroudering.
2. Beschermt tegen UV-straling.
3. Zorgt ervoor dat poriën niet verstopt raken, met minder onzuiverheden tot gevolg. Daarnaast maakt het poriën minder zichtbaar.
4. Maakt de huid helder, steviger en egaler.
5. Vervaagt pigmentvlekken.
6. Dankzij lagere concentraties is het geschikt voor de gevoelige huid.

De ‘gevaren’ van retinol
Enthousiast geworden? Snap ik! Toch is het wel even opletten. Ondanks dat retinol tegenwoordig geschikter is voor de gevoelige huid, is het nog steeds een vrij sterk middel. Begin dus niet meteen dag en nacht retinol te gebruiken. Je kunt retinol het beste geleidelijk aan in je huidroutine opnemen om irritaties (roodheid, branden, droge huid) te voorkomen. Daarnaast moet je huid aan retinol wennen, wat kan betekenen dat je huid er in het begin een soort pukkeltjes van krijgt. Uiteraard is het niet verstandig om door te zetten als de huid erg geïrriteerd raakt, wellicht werkt een andere vorm van retinol dan beter. Ook belangrijk: retinol maakt de huid gevoeliger voor de zon, zorg dus dat je altijd een goede SPF er bij gebruikt. Retinol mag daarnaast niet gebruikt worden tijdens zwangerschap/borstvoeding.

Q: Gebruik jij retinol in jouw skincare routine?

Stockfoto’s: Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.