Fashion·Lifestyle

Duurzaam shoppen in een wereld vol fast fashion: hoe doe je dat?

In een wereld waar verduurzamen steeds belangrijker lijkt te worden kan ook de fashion industry er niet aan ontkomen. De modewereld is enorm vervuilend en duurzaam shoppen lijkt vaak toch echt een hele opgave te zijn. Hoe zorg je er nou voor dat je sustainable aan het winkelen bent?


Wat is fast fashion?
Fast fashion is een begrip die je sinds een paar jaar steeds vaker voorbij ziet komen. Mensen kopen goedkope kleding, dragen het een paar dagen en gooien het vervolgens weer weg. Ook wisselen winkels super vaak van collectie, aangezien de mode tegenwoordig een paar keer per seizoen wisselt. Sterker nog: er zijn winkels die elke week nieuwe trends in de winkel hebben hangen. Super slecht voor het milieu, maar ook erg slecht voor de leefomstandigheden van volken in andere landen. De productie van goedkope kleding gebeurd namelijk bijna altijd in de zogenaamde ‘lagelonenlanden‘. Denk hierbij aan vervuilende fabrieken, slechte arbeidsomstandigheden en zelfs kinderarbeid. Daarnaast worden veel items gemaakt van ‘plastic stoffen‘, waardoor er bij elke wasbeurt plastic deeltjes in het water terecht komen.

Hoe word je verleid tot het kopen van fast fashion items?
Dit is heel simpel. Allereerst zijn mensen trendgevoelig, vooral tieners en pubers willen graag meedoen met de laatste mode. Laat dat nou net de doelgroep zijn die vaak het meeste geld vrij te besteden hebben. Als er elke week nieuwe kleding uitkomt, afgestemd op de laatste trends, kopen mensen dus vaak nieuwe items die vervolgens na een paar weken weer uit de mode zijn. Verder is veel kleding niet gemaakt om lang gedragen te worden. Na een paar keer wassen raakt het uit model, vervaagd de print of vallen er zelfs gaten in. Ook korting klopt niet altijd. Vaak wordt het item eerst duurder aangeboden om het vervolgens voor de echte prijs te verkopen. Het voelt dan alsof je een goede deal hebt gescoord, maar eigenlijk koop je iets van lage kwaliteit.


Hoe shop je dan wel duurzaam?
Duurzame mode is vaak duur, dat is in ieder geval wat er vaak gezegd wordt. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Hieronder staan enkele tips om duurzaam te kopen:

 1. Heb ik dit wel echt nodig?
  Uiteraard is het leuk om nieuwe items te kopen, maar heb je de spullen echt nodig? Als je bijvoorbeeld al 3 roze t-shirts hebt, is het misschien niet zo verstandig om de vierde er nog bij te kopen. Vaak draag je veel kleding in je kledingkast niet of weinig. Begin dus met ‘shoppen‘ in je eigen kledingkast en maak leuke outfits met kleding die je vrijwel nooit draagt.
 2. Koop kleding gemaakt van duurzame stoffen
  Duurzame stoffen brengen minder schade aan in het milieu én vaak zijn de producten ook nog eens van een betere kwaliteit, hierdoor gaat je pas gekochte trui een stuk langer mee. Maar welke stoffen zijn dan duurzaam? Vermijd in ieder geval de ‘plastic stoffen‘ als fleece, polyester en nylon. Bij milieuvriendelijke stoffen moet je eerder denken aan stoffen als bio katoen, bamboe en linnen.
 3. Keurmerken helpen je!
  Geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar de keurmerken. Keurmerken geven aan dat een product voldoet aan bepaalde eisen. Aan deze keurmerken kun je dus zien of een product fair trade, milieuvriendelijk en/of diervriendelijk gemaakt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Project Cece of Fairwear.
 4. Gooi producten niet zo maar weg
  Kleding in je kast die je echt niet meer draagt? Gooi het product nooit zo maar in de prullenbak. Verkoop je items bijvoorbeeld op Vinted (Wil je weten hoe je dit het beste doet? Klik dan hier!) of Marktplaats. Geen zin om tijd te stoppen in het verkopen van je kleding? Organiseer dan een ruilmiddag met vriendinnen of maak andere mensen blij met de kleding die je anders weg zou gooien. Dit kan bijvoorbeeld door de kleding aan kennissen te geven, door het te doneren bij een stichting die minima helpen of door het in een textielcontainer te gooien. Zitten er gaatjes in? Kijk dan goed of het nog gemaakt kan worden. Als dit niet kan kun je misschien nog iets anders van de stof maken.
 5. Ga verantwoord met je kleding om
  Door goed voor je kleding te zorgen blijft het vaak een stuk langer goed. Fijn voor het milieu, maar ook zeker fijn voor je eigen portemonnee. Zo kun je kleding soms jaren blijven dragen, zelfs kleding van de fast fashion ketens.
 6. Toch nieuwe kleding kopen? Doe het dan zo!
  Doe research naar winkels die actief bezig zijn met het verbeteren van de manier waarop wordt omgegaan met het milieu en de arbeiders in de productielanden. Het allerbeste is natuurlijk om tweedehands kleding te kopen in bijvoorbeeld een kringloop of online verkoopplatformen als Vinted, Depop en Marktplaats. Ook handgemaakte kleding is misschien een optie, denk bijvoorbeeld aan verkopers op Etsy. Shop je online? Laat je items dan bezorgen door een milieuvriendelijke vervoerder als dit aangeboden wordt. En.. vergeet geen tasje mee te nemen als je gaat winkelen! Als je iedere keer een tasje koopt is het uiteindelijk ook erg zonde van je eigen geld.


Betekend dit dan dat ik niks meer bij ‘fast fashion ketens’ kan kopen?
Zeker niet. Ik heb kleding van de Primark die jaren meegaan, maar ook een shirt van een duur merk die na drie keer dragen kapot was. In my opinion zit het probleem vooral in de goedkope ‘trend kleding‘ die na een paar weken wordt weggegooid, vaak ook door bijvoorbeeld celebrities. Zelf koop ik ook wel eens items bij ketens als H&M en Only, echter probeer ik er wel op te letten of ik het echt nodig heb en of ik het over een jaar nog zou willen dragen.

Q: Ben jij bezig met duurzaam shoppen?

Disclaimer: ik ben geen expert op het gebied van milieuvervuiling en/of de fashion industry. Dit is geschreven vanuit mijn standpunt, naar aanleiding van research dat ik zelf heb gedaan. Ik vind dit onderwerp erg interessant, vandaar dat ik er graag een artikel over wilde schrijven.
Stockfoto’s: Styled Stock, Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.